W zasadzie przypomina nieco ciasto. Nadaje się na podwieczorek lub śniadanie. Doskonale smakuje z twarożkiem, miodem lub dżemem. Dodatek jabłek sprawia, że jest wilgotny i dłużej pozostaje świeży. Szczególnie lubiany przez dzieci.
Chleb z jabłkami i serkiem - przepis
(przepis z książki „Domowe przysmaki”)
Składniki: forma do keksu o wym. 11x30cm
- 450g mąki pszennej typ 812 (dałam typ 650)
- 150g mąki pszennej typ 550
- 170ml mleka
- 250g chudego twarogu (u mnie serek śmietankowy)
- 6 łyżek oleju ( u mnie słonecznikowy)
- 1 jajko
- 1½ łyżeczki suszonych drożdży
- 1½ łyżeczki soli
- 80g obranych i startych jabłek
- 125g pokrojonych suszonych jabłek (pominęłam
Do misy miksera wlać mleko i olej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej masłem formy i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wstawić chleb i piec 45 minut. Gdyby się zbyt intensywnie rumienił, można przykryć go kawałkiem foli aluminiowej lub zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180°C.
Upieczony od razu wyjąć z formy na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia.
Chleb z jabłkami i serkiem - podobne przepisy
> Chleb pszenny z ziemniakami
> Chleb pszenny z ziarnem orkiszu
> Chleb sezamowy
> Chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią
> Chleb piwny z suszonymi śliwkami
> Chleb z płatkami owsianymi
> Chleb z siemieniem lnianym
> Chleb z pestkami dyni
> Razowiec pszenno-gryczany
Chleb z jabłkami i serkiem - podobne przepisy
> Chleb pszenny z ziemniakami
> Chleb pszenny z ziarnem orkiszu
> Chleb sezamowy
> Chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią
> Chleb piwny z suszonymi śliwkami
> Chleb z płatkami owsianymi
> Chleb z siemieniem lnianym
> Chleb z pestkami dyni
> Razowiec pszenno-gryczany
Smacznego :)
Aronia
Ciekawy przepis..ląduje w kolejce do pieczenia...Wygląda pysznie...
OdpowiedzUsuńDo mojej kolejki też ląduje:) Łatwy i zapewne przepyszny, wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńoch, zachwycający!
OdpowiedzUsuńhttp://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Ciekawy pomysł;) taki jesienny,bo jak,jabłka to od razu mam w głowie ową porę roku;)
OdpowiedzUsuńChciałabym upiec ten apetyczny chlebek używając drożdży świeżych, ale nie wiem ile ich dać ? Pozdrawiam, Agnieszka ;)
OdpowiedzUsuńNa tę ilość mąki mając na uwadze dodatek serka i jabłek ja bym dała 25g świeżych drożdży czyli 1/4 kostki.
Usuń