Ta rustykalna francuska tarta to chyba najłatwiejsze i najprostsze ciasto do upieczenia. Może być zrobiona z ciasta francuskiego lub kruchego. Nie wymaga też specjalnej formy. Piecze się ją na zwykłej blasze zawijając brzegi ciasta do środka.
Ciasto można zagnieść wieczorem i włożyć do lodówki. Po powrocie z pracy wystarczy je rozwałkować, wrzucić na środek pokrojone jabłka, zawinąć brzegi i upiec. Ja dodaję do jabłek jeszcze suszoną żurawinę i posypuję je po wierzchu płatkami migdałów. Można ją podawać lekko ciepłą (ja taką lubię najbardziej) , posypaną cukrem pudrem albo z dodatkiem bitej śmietany lub lodów waniliowych. Idealny deser na jesienne dni.
Galette z jabłkami i żurawiną - składniki
Ciasto na spód:
- 200g mąki pszennej
- 50g mąki migdałowej
- 150g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
Nadzienie:
- 3 duże jabłka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki płatków migdałowych
Galette z jabłkami i żurawiną - wykonanie
Przygotowanie ciasta na spód:
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i mieszać do momentu, aż ciasto zacznie tworzyć kulę. Wyjąć je na blat i jeszcze przez chwilę zagniatać. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
Przygotowanie nadzienia:
Umyć jabłka, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Dodać suszoną żurawinę i wymieszać.Przygotowanie nadzienia:
Formowanie i pieczenie:
Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na koło o średnicy 30cm. Przenieść razem z papierem na blachę do pieczenia. Na środku rozłożyć przygotowane nadzienie, zostawiając około 6cm wolnego brzegu na zawinięcie. Posypać jabłka cukrem trzcinowym i płatkami migdałowymi. Brzegi ciasta zawinąć do środka, tak by zachodziły na jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35 minut.
Przed podaniem posypać brzegi tarty cukrem pudrem.
Galette z jabłkami i żurawiną - podobne przepisy:
> Tarta z pianką malinową i owocami
Aronia
Nie dosyć że piękna, to jeszcze ślicznie podana! Mniam, na pewno upiekę...
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Miło mi :)
Usuń