Delikatny aromat mięty.
Intensywność gorzkiej czekolady.
Słodycz bezy przełamana kwasowością malin.
Eksplozja smaku i świeżości.
Słodki, czekoladowy i orzeźwiający.
Idealny tort dla łasuchów...
Przepis powstał w ramach współpracy
z producentem Oleju kujawskiego
na potrzeby akcji społeczno-edukacyjnej
"Z kujawskim pomagamy Pszczołom"
i zawiera lokowanie produktu.
ILOŚĆ PORCJI - 8-10
Czekoladowo-miętowy tort bezowy - składniki
Beza
- 4 białka
- 120g drobnego cukru kryształu
- 100g cukru pudru
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki startej gorzkiej czekolady
Przełożenie
- 500ml śmietanki kremowej o zaw. tł. 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka drobno posiekanych świeżych liści mięty
- 50g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju Kujawski tłoczony na zimno rzepakowy
Dekoracja
- maliny lub inne owoce
- świeże listki mięty
- wiórki czekoladowe
Czekoladowo-miętowy tort bezowy - wykonanie
Przygotowanie masy na bezę:
Przelać białka do czystej (bez śladów tłuszczu) i suchej miski. Ubić mikserem do momentu powstania piany. Cały czas ubijając dodawać stopniowo, łyżka po łyżce, cukier najpierw kryształ, a później puder. Co pewien czas zatrzymać ubijanie i zeskrobać łopatką cukier ze ścianek miski. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze 2-3 minuty aż piana będzie bardzo sztywna. Upewnić się, że cukier całkowicie się rozpuścił, rozcierając pianę między palcami. Wówczas dodać ocet jabłkowy. Delikatnie wymieszać. Dosłownie 2-3 obroty miksera na najniższej prędkości. Wsypać mąkę ziemniaczaną i ponownie delikatnie wymieszać tak jak poprzednio. Na końcu wsypać startą czekoladę i ostatni raz wymieszać tym razem szpatułką.
Pieczenie:
Pieczenie:
Rozgrzać piekarnik do 100⁰C. Przygotować dwie blachy i dwa arkusze papieru do pieczenia. Na każdym z nich narysować okrąg o średnicy 20cm. Ułożyć go na blasze do pieczenia stroną narysowaną do dołu. Żeby lepiej było widać rysunek podłożyć dodatkowy arkusz papieru. Rozłożyć 3/4 masy bezowej na oba okręgi. Pozostałą masę przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na papier małe beziki.
Wstawić obie blachy do piekarnika na raz. Piec z włączonym termoobiegiem 1,5 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwi i zostawić tam blaty na całą noc. Blaty bezowe mogą delikatnie popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupiące.
Przełożenie:
Roztopić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Dodać tłoczony na zimno olej rzepakowy i dokładnie wymieszać. Posmarować płynną czekoladą wystudzone blaty bezowe.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder i posiekane listki mięty. Połowę ubitej śmietany wyłożyć na jeden blat bezowy. Przykryć drugim blatem i rozłożyć pozostałą śmietanę. Na wierzchu ułożyć beziki.
Dekoracja:
Gotowy tort udekorować
malinami, wiórkami czekoladowymi i świeżymi listkami mięty.Roztopić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Dodać tłoczony na zimno olej rzepakowy i dokładnie wymieszać. Posmarować płynną czekoladą wystudzone blaty bezowe.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder i posiekane listki mięty. Połowę ubitej śmietany wyłożyć na jeden blat bezowy. Przykryć drugim blatem i rozłożyć pozostałą śmietanę. Na wierzchu ułożyć beziki.
Dekoracja:
Czekoladowo-miętowy tort bezowy - podobne przepisy:
> Malinowy tort makowo-ryżowy (bez glutenu i laktozy)
> Tort "Monia"
> Urodzinowy tort jagodowy
> Tort makowy z brzoskwiniami
> Tort Szwarcwaldzki
> Lekki tort jagodowo-malinowy
> Tort stracciatella z malinami
> Tort pomarańczowo-truskawkowy
> Tort truskawkowa bomba
> Tort truskawkowy
> Tort brzoskwiniowy
Smacznego :)
Aronia
Robiłam i polecam.
OdpowiedzUsuńP.S. Bardzo ładne zdjęcia,aż chce się te wszystkie wypieki zrobić :)
Dziękuję bardzo. Po takim komentarzu to aż chce się biec do kuchni by znowu coś upiec :)
Usuń