Czekoladowo-miętowy tort bezowy



Czekoladowo-miętowy tort bezowy




               
Delikatny aromat mięty.
Intensywność gorzkiej czekolady.
Słodycz bezy przełamana kwasowością malin.
Eksplozja smaku i świeżości.
Słodki, czekoladowy i orzeźwiający.
Idealny  tort dla łasuchów...

Przepis powstał w ramach współpracy
z producentem Oleju kujawskiego
na potrzeby akcji społeczno-edukacyjnej
"Z kujawskim pomagamy Pszczołom" 
i zawiera lokowanie produktu.


Czekoladowo-miętowy tort bezowy




ILOŚĆ PORCJI - 8-10

Czekoladowo-miętowy tort bezowy - składniki

Beza
  • 4 białka
  • 120g drobnego cukru kryształu
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki startej gorzkiej czekolady

Przełożenie
  • 500ml śmietanki kremowej o zaw. tł. 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka drobno posiekanych świeżych liści mięty
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju Kujawski tłoczony na zimno rzepakowy

Dekoracja
  • maliny lub inne owoce
  • świeże listki mięty
  • wiórki czekoladowe

Czekoladowo-miętowy tort bezowy - wykonanie

Przygotowanie masy na bezę: 
Przelać białka  do czystej (bez śladów tłuszczu) i suchej miski. Ubić mikserem do momentu powstania piany. Cały czas ubijając dodawać stopniowo, łyżka po łyżce,  cukier najpierw kryształ, a później puder. Co pewien czas zatrzymać ubijanie i zeskrobać łopatką cukier ze ścianek miski. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze 2-3 minuty aż piana będzie bardzo sztywna. Upewnić się, że cukier całkowicie się rozpuścił, rozcierając pianę między palcami. Wówczas dodać ocet jabłkowy. Delikatnie wymieszać. Dosłownie 2-3 obroty miksera na najniższej prędkości. Wsypać mąkę ziemniaczaną i ponownie delikatnie wymieszać tak jak poprzednio. Na końcu wsypać startą czekoladę i ostatni raz wymieszać tym razem szpatułką.

Pieczenie:
Rozgrzać piekarnik do 100⁰C. Przygotować dwie blachy i dwa arkusze papieru do pieczenia. Na każdym z nich narysować okrąg o średnicy 20cm.  Ułożyć go na blasze do pieczenia stroną narysowaną do dołu. Żeby lepiej było widać rysunek podłożyć dodatkowy arkusz papieru. Rozłożyć 3/4 masy bezowej na  oba okręgi. Pozostałą masę przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na papier małe beziki.
Wstawić obie blachy do piekarnika na raz. Piec z włączonym termoobiegiem 1,5 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwi i zostawić tam blaty na całą noc. Blaty bezowe mogą delikatnie popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupiące.

Przełożenie:
Roztopić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Dodać tłoczony na zimno olej rzepakowy i dokładnie wymieszać. Posmarować płynną czekoladą wystudzone blaty bezowe.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder i posiekane listki mięty. Połowę ubitej śmietany wyłożyć na jeden blat bezowy. Przykryć drugim blatem i rozłożyć pozostałą śmietanę. Na wierzchu ułożyć beziki.

Dekoracja:
Gotowy tort udekorować malinami, wiórkami czekoladowymi i świeżymi listkami mięty.
Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

2 komentarze:

  1. Robiłam i polecam.

    P.S. Bardzo ładne zdjęcia,aż chce się te wszystkie wypieki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Po takim komentarzu to aż chce się biec do kuchni by znowu coś upiec :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ