To danie już na stale weszło do naszego jadłospisu. Dominują w nim jak na meksykańską kuchnię przystało, kukurydza i fasola. Do tego pomidory i pikantna kiełbasa w dobrym gatunku i pyszne jedzonko gotowe.
Naleśniki po meksykańsku-przepis
Składniki na 8 sztuk:
Ciasto naleśnikowe
- 200g mąki pszennej
- 100g mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 4 łyżki oliwy
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli i pieprzu
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę i odstawic na 20 minut.
Nadzienie:
- 300g pikantnej kiełbasy dobrej jakości
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 słoik krojonych pomidorów
- 1 duża cebula
- 1 filiżanka bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz i ostra papryka do smaku
Kukurydzę i fasolę osączyć na sitku. Fasolę dodatkowo przepłukać wodą. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Obrać cebulę i również pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i kiełbasę. Podsmażyć. Podlać rosołem. Dodać kukurydzę, fasolę, pomidory i przecier pomidorowy. Doprawić na pikantnie. Gotować na małym ogniu aż farsz stanie się gęsty.
W tym czasie na drugiej patelni o śr. 26cm usmażyć 8 naleśników, wlewając łyżką wazową ciasto na lekko natłuszczoną patelnię.
Naleśniki przełożyć farszem. Posypać posiekaną natką pietruszki.
*) Z podanych składników wyjdzie podwójna ilość farszu. Można zrobić go mniej , jeśli ma się jakiś pomysł na zagospodarowanie pozostałej ilości fasoli i kukurydzy. Ja nadmiar farszu po prostu zamrażam i mam na następny raz jak znalazł.
Naleśniki po meksykańsku-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz