Naleśniki po meksykańsku



To danie już na stale weszło do naszego jadłospisu. Dominują w nim jak na meksykańską kuchnię przystało, kukurydza i fasola.  Do tego pomidory i pikantna kiełbasa w dobrym gatunku i pyszne jedzonko gotowe.


Naleśniki po meksykańsku
Składniki na 8 sztuk:

Ciasto naleśnikowe
  • 200g mąki pszennej
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oliwy
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli i pieprzu
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę i odstawic na 20 minut.

Nadzienie:
  • 300g pikantnej kiełbasy dobrej jakości
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 filiżanka bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz i ostra papryka do smaku

Kukurydzę i fasolę osączyć na sitku. Fasolę dodatkowo przepłukać wodą. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Obrać cebulę i również pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i kiełbasę. Podsmażyć. Podlać rosołem. Dodać kukurydzę, fasolę, pomidory i przecier pomidorowy. Doprawić na pikantnie. Gotować na małym ogniu  aż farsz stanie się gęsty.

W tym czasie na drugiej patelni o śr. 26cm usmażyć 8 naleśników, wlewając łyżką wazową ciasto na lekko natłuszczoną patelnię.

Naleśniki przełożyć farszem. Posypać posiekaną natką pietruszki.

*) Z podanych składników wyjdzie podwójna ilość farszu. Można zrobić go mniej , jeśli ma się jakiś pomysł na zagospodarowanie pozostałej ilości fasoli i kukurydzy. Ja nadmiar farszu po prostu zamrażam i mam na następny raz jak znalazł.

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz