Penne z kurkami



Wszyscy ostatnio narzekamy na pogodę, ale to właśnie jej zawdzięczamy pojawienie się pierwszych grzybów w lesie. Są już w dużych ilościach kurki i w nieco mniejszych podgrzybki. Nie miałam za bardzo czasu, żeby za nimi chodzić, ale uzbierałam trochę kurek i "zdradziłam" mój ulubiony przepis czyli kurki po prowansalsku . Tym razem zrobiłam je z makaronem penne jako dnie obiadowe.


Penne z kurkami

Składniki dla 4 osób:

  • 400g makaronu penne 
  • 300g kurek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200g chudej gotowanej szynki
  • ½ szklanki gęstego sosu pomidorowego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
Oczyścić i umyć kurki. Większe pokroić na mniejsze kawałki. Obrać czosnek i cebulę. Opłukać natkę pietruszki. Cebulę i natkę drobno posiekać.  Szynkę pokroić w małą kostkę.

Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu.  
W tym czasie rozgrzać na patelni 3 łyżki oliwy. Wrzucić cebulę i zeszklić.  Dodać grzyby i smażyć, aż cała woda odparuje. Teraz wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i szynkę. Krótko przesmażyć. Wlać sos pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Dusić około 15 minut. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki. 1 łyżkę zachować do dekoracji.

Ugotowany makaron odcedzić na sicie. Rozłożyć na talerze. Na każdym rozłożyć ¼  przygotowanego sosu. Posypać po wierzchu natką pietruszki.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze: