Zupa gulaszowa




Gęsta i sycąca a przy tym lekko pikantna, pyszna zupa gulaszowa, która może stanowić z powodzeniem samodzielne danie. Jesienią bardzo często gości u nas na stole. Wychodzę do ogródka i wracam ze świeżymi warzywami. Gotuje cały gar zupy, piekę biały chleb francuski i zajadamy się nią przez kilka dni. Odgrzana jest jeszcze lepsza bo  wszystkie zapachy i smaki wówczas się przegryzą.

Zupa gulaszowa

Składniki na 4 porcje:
  • 500g mięsa wieprzowego na gulasz
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 300g cukinii
  • 3 duże pieczarki
  • pół papryczki peperoni
  • 150ml sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz czarny
  • sól
  • 3 łyżki oliwy

Umyć mięso, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę o boku 1,5cm. Umyć warzywa i usunąć gniazda nasienne. Paprykę i cukinię pokroić na kawałki wielkości mięsa, natomiast papryczkę peperoni pokroić w cienkie paseczki (nie zapomninając przy tym o założeniu rękawiczek). Posiekać cebulę i czosnek. Obrać pieczarki i pokroić na plasterki.
Rozgrzać w rondlu oliwę. Obsmażyć partiami mięso na jasnozłoty kolor. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć chwilę mieszając aż cebula stanie się szklista. Dodać pieczarki. Gdy zmiękną wrzucić pokrojoną cukinię. Podsmażyć 2-3 minuty i zaleć wodą tak, aby całkowicie zakrywała mięso z warzywami. Wlać sok pomidorowy. Dodać oregano, papryczkę peperoni, sól i pieprz. Dusić na małym ogniu ok. godziny. Często mieszać aby się nie przypaliło. Na 15 minut przed końcem duszenia dodać pokrojoną paprykę i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Podawać z białym pieczywem.

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

5 komentarze:

  1. Oj tak gulaszowa to jedna z lepszych zup na jesienną niepogodę, dająca wiele możliwości, wariacji na temat :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm.. jak ja kocham gulaszową! Muszę zrobić, idealnie smakuje w chłodne, jesienne dni!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam na konkurs kulinarny na moim blogu. Trwa tylko do końca października. http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. W końcu ktoś napisał w przepisie by założyć rękawiczki do papryczek chili. Gdybym to przeczytała wcześniej być może nie leczyłabym palców przez 3 dni.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha :) Muszę sobie coś takiego ugotować, bo to zimno sprawia, że potrzebuję rozgrzewających dań :)

    OdpowiedzUsuń