Jajka otulone wędzonym łososiem z musem z awokado




Na wielkanocną przystawkę proponuję przygotować jajka nadziewane musem z awokado w szaliczkach z wędzonego łososia. Danie proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy połówki jajek ugotowanych na twardo owinąć paskami wędzonego łososia i nałożyć na nie porcje musu z awokado. Dla lepszego efektu dekoracyjnego dodałam do musu troszeczkę żelatyny. Nie rozlewa się wówczas na boki i daje się ładnie wyciskać z worka cukierniczego.


Jajka otulone wędzonym łososiem z musem z awokado

Składniki na 6 porcji
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 6 plastrów wędzonego łososia
  • 1 awokado
  • pęczek szczypiorku
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypta chilli
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz

Żelatynę namoczyć w soku z cytryny, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Obrać awokado, miąższ pokroić w kostkę, a następnie rozgnieść widelcem. Dodać rozpuszczoną żelatynę i majonez. Przyprawić solą, pieprzem i chilli. Wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić na 15 minut do lodówki aby masa nieco stężała. 
Jajka przekroić w poprzek na pół. Delikatnie ściąć wierzchołki, aby się nie przewracały. Z plastrów łososia uciąć paski szerokości ok. 5cm. Każdą połówkę jajka owinąć paskiem łososia  i związać łodygą szczypiorku delikatnie, by szczypiorek się nie przerwał. Mus z awokado przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać porcje na każde jajko. Udekorować łodyżkami szczypiorku i cząstkami cytryny.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. Jajka z łososiem wędzonym świetnie pasują smakowo, a u Ciebie jeszcze lepiej wyglądają tak opatulone łososiem.

    OdpowiedzUsuń