Sernik jagodowy na zimno





Jagody to moje ulubione owoce. Można z nich przygotować tyle pyszności. Dodatkowo w przeciwieństwie do malin czy truskawek są bardzo trwałe, oczywiście pod warunkiem, że kupimy świeże. Szkoda, że sezon na nie już się skończył. Ale i tak nie mogę narzekać, bo zebrałam ich sporą ilość w tym roku. Ostatnie wykorzystałam do przygotowania sernika na zimno. Zamiast zazwyczaj przeze mnie stosowanego serka śmietankowego z wiaderka użyłam serka mascarpone i jogurtu greckiego. Zrezygnowałam też z cukru na korzyść słodzonego mleka zagęszczonego. To połączenie dało niezwykle aksamitną i kremową masę, a dodatek musu jagodowego zabarwił ją na fantastyczny fioletowy kolor. Jestem nim zachwycona.


Sernik jagodowy na zimno
Składniki: tortownica śr.24cm

Biszkopt:
  • 3 białka
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki (50g)
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżka rumu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić  białka ze szczyptą soli  i cukrem na sztywno. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitej piany. Na koniec wlać  olej rzepakowy i rum i ponownie delikatnie wymieszać tym razem trzepaczką rózgową.  Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st.C – biszkopt nie powinien się przyrumienić! Upieczony biszkopt wystudzić w tortownicy.

Masa serowa
  • 500g serka mascarpone
  • 350g jogurtu greckiego
  • 100g słodzonego mleka zagęszczonego
  • 150g jagód
  • 5 łyżeczek żelatyny + 50ml wody

Żelatynę zalać 50ml zimnej wody i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Zmiksować jagody i przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek.
Utrzeć serek mascarpone z jogurtem greckim i mlekiem zagęszczonym. Cały czas ucierając dodawać stopniowo przetarty mus  jagodowy. Przestudzoną żelatynę wymieszać z 2-3 łyżkami masy serowej dla wyrównania temperatury, a następnie wlać cienkim strumieniem do masy sernikowej cały czas ucierając mikserem. Miksować jeszcze przez chwilę do uzyskanie jednolitej barwy sernika. Masę przelać do tortownicy i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Dekoracja:
  • 250ml śmietanki kremowej 30%tł.
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
  • 2 łyżki świeżych jagód

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec ucierania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego i ozdobić wierzch sernika. Posypać świeżymi jagodami.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

13 komentarze:

  1. Wspaniały. Też lubię jagody:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie! ten piękny, fioletowy kolor mnie oczarował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda tak obłędnie, że nie mogę wprost oczu oderwać... sernik i ten kolor - szkoda, że nie da się zjeść prosto z monitora... :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ano szkoda, będziesz musiała chyba sama go zrobić, zachęcam

      Usuń
  4. wyglada bosko!!! i by the way, jeszcze nie przejrzalam twojego bloga, a juz mi sie podoba, bo sama nazwa mnie skusila,tez lubie kawe i amaretto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam zatem w moich skromnych progach i zapraszam. Rozgość się proszę:)

      Usuń
  5. Jaki piękny! :) Podoba mi się pomysł z dodaniem mleka skondensowanego do masy serowej :) I cieszę się szalenie, że zainspirowałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te kwiaty obok też dodają uroku -

    OdpowiedzUsuń