Frittata z makaronem, kukurydzą i bobem




Durszlak apelował dziś o więcej przepisów konkursowych Fusion w kolorach #omnomnom!.   Pobiegłam więc do kuchni i przygotowałam pyszną frittatę z tego co akurat udało mi się znaleźć. A co znalazłam? Sporo różnych rzeczy z pozoru nie pasujących do siebie: makaron fusilli omnomnom, puszkę złocistej kukurydzy, torebkę mrożonego bobu, kolorowe papryczki pepperoni, cebulę dymkę, ser Grana Padano i świeże zioła. Przygotowałam z tego pyszną frittatę.


Frittata z makaronem, kukurydzą, bobem i papryczką pepperoni


Składniki dla 3 osób:
  • 6 jajek
  • 100g makaronu fusilli
  • 450g bobu (u mnie mrożony)
  • 200g złocistej kukurydzy z puszki
  • 1 zielona papryczka pepperoni
  • 1 czerwona papryczka pepperoni
  • 2 cebule dymki
  • 8 łyżek startego sera Grana Padano
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego oregano
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól
  • pieprz

Zagotować wodę w garnku litr wody z dodatkiem soli. Wrzucić makaron i gotować ok. 10 minut. Odcedzić.
Ugotować bób  we wrzącej , osolonej wodzie przez około 5 minut. Wystudzić i obrać ze skóry.
Posiekać drobno papryczki peperoni i cebulę dymkę. 
Ubić w misce jajka z solą i pieprzem.  Dodać posiekaną natkę pietruszki, oregano i starty ser. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać ugotowany makaron, bób, odsączoną kukurydzę,  posiekane papryczki pepperoni i dymkę.
Żaroodporną formę do zapiekania wysmarować oliwą. Wylać  na dno 1/3 masy jajecznej. Rozłożyć makaron z warzywami i zalać pozostałą masą jajeczną.  Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia około 15minut aż masa się zetnie. 
Podawać lekko przestudzoną. 

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

3 komentarze:

  1. Najbardziej mi się papryczka i pomidor podobają;) Ale całość wygląda pysznie;)

    OdpowiedzUsuń