Durszlak apelował dziś o więcej przepisów konkursowych „Fusion w kolorach #omnomnom!”. Pobiegłam więc do kuchni i przygotowałam pyszną frittatę z tego co akurat udało mi się znaleźć. A co znalazłam? Sporo różnych rzeczy z pozoru nie pasujących do siebie: makaron fusilli omnomnom, puszkę złocistej kukurydzy, torebkę mrożonego bobu, kolorowe papryczki pepperoni, cebulę dymkę, ser Grana Padano i świeże zioła. Przygotowałam z tego pyszną frittatę.
ILOŚĆ PORCJI - 3
Frittata z makaronem, kukurydzą, bobem i papryczką pepperoni - składniki
- 6 jajek
- 100g makaronu fusilli
- 450g bobu (u mnie mrożony)
- 200g złocistej kukurydzy z puszki
- 1 zielona papryczka pepperoni
- 1 czerwona papryczka pepperoni
- 2 cebule dymki
- 8 łyżek startego sera Grana Padano
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego oregano
- 1 łyżeczka oliwy
- sól
- pieprz
Frittata z makaronem, kukurydzą, bobem i papryczką pepperoni - wykonanie
Zagotować wodę w garnku litr wody z dodatkiem soli. Wrzucić makaron i gotować ok. 10 minut. Odcedzić.
Ugotować bób we wrzącej , osolonej wodzie przez około 5 minut. Wystudzić i obrać ze skóry.
Posiekać drobno papryczki peperoni i cebulę dymkę.
Ubić
w misce jajka z solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki,
oregano i starty ser. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać ugotowany
makaron, bób, odsączoną kukurydzę, posiekane papryczki pepperoni i
dymkę.
Żaroodporną formę do zapiekania wysmarować oliwą. Wylać na
dno 1/3 masy jajecznej. Rozłożyć makaron z warzywami i zalać pozostałą
masą jajeczną. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia około
15 minut aż masa się zetnie.
Podawać lekko przestudzoną.
Frittata z makaronem, kukurydzą i bobem-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Najbardziej mi się papryczka i pomidor podobają;) Ale całość wygląda pysznie;)
OdpowiedzUsuń