Ziołowy krem z zielonego groszku



W moim ogródku nie tylko mięta rośnie jak szalona. Inne zioła też. Nie mam za bardzo czasu by się nimi zajmować, ale na szczęście zioła nie wymagają zbyt wiele pracy. Rosną sobie spokojnie i w zasadzie trzeba tylko ich pilnować by nie zawłaszczyły całego ogrodu dla siebie.
Dobrze jest je mieć pod ręką. Świeże, pachnące, naturalne. Nie pędzone sztucznie w szklarni. One dla mnie pachną jednak inaczej.


Garść takich właśnie świeżych, ogrodowych ziół wykorzystałam dzisiaj do przygotowania kremu z zielonego groszku. Dodałam do niej trochę serka kremowego Apetina Pesto i rukola co podkreśliło jej charakter i nadało jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Podałam ją z chipsami z szynki szwarcwaldzkiej.

Ziołowy krem z zielonego groszku

Składniki dla 4 osób:
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek ziół ogrodowych (u mnie bazylia, oregano, kolendra, lubczyk, estragon, szałwia)
  • 2 łyżki serka kremowego Apetina Pesto i rukola
  • 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól
  • pieprz

Zagotować bulion. Dodać zielony groszek, pokrojony w plasterki por, czosnek i zioła (same listki). Gotować na wolnym ogniu 15 minut.

W tym czasie rozgrzać na patelni oliwę. Plasterki szynki pokroić w paseczki i usmażyć na rumiano.

Zestawić garnek z zupą z  ognia. Zmiksować i ewentualnie przetrzeć przez sito aby mieć gładką, aksamitną konsystencję. Dodać serek i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Rozlać do miseczek. Posypać chipsami z szynki.

Przepis bierze udział w konkursie "30 minut z Apetiną"

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze: