Sałatka z pieczonych buraków i awokado z jajkiem





Kiedy widzę jak ogród powoli budzi się z zimowego snu, kiedy łapię pierwsze promienie słońca i czuję nadchodzącą wiosnę nie mam zupełnie ochoty na ciężkie sycące potrawy. Zamiast nich wybieram bogate w witaminy i minerały sałatki. Można się nimi objadać do woli, nie martwiąc się zbytnio o talię. Dziś na moim talerzu znalazły się pieczone buraki, rukola,  awokado, zielony ogórek, jajko, orzechy nerkowca i natka pietruszki. Wszystko skropione dressingiem na bazie octu porzeczkowego i oleju z pestek dyni. Zajadałam tę pyszną sałatkę z kromką mojego bezglutenowego pieczywa chrupkiego. Było bardzo smakowicie.


Sałatka z pieczonych buraków i awokado z jajkiem

Składniki dla 2 osób:
  • 1 duży upieczony buraczek ćwikłowy
  • 2 garście rukoli
  • pół zielonego ogórka
  • pół awokado
  • garść orzechów nerkowca
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka syropu cytrynowego
  • 1 łyżeczka octu z czarnej porzeczki
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni (tłoczonego na zimno)

Uprażyć na suchej patelni orzechy nerkowca. Wystudzić.
Rukolę opłukać w zimnej wodzie i osuszyć w wirówce do sałaty.
Obrać awokado, buraczka ćwikłowego i jajko.
Pokroić wg uznania w dużą kostkę lub plasterki. Ułożyć na talerzach razem z rukolą.
Posypać natką pietruszki i uprażonymi nerkowcami.
Wymieszać syrop cytrynowy, ocet z czarnej porzeczki i olej z pestek dyni. Polać sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

5 komentarze:

  1. Cudowne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka zdekonstruowana sałatka, super. Składniki dobrane tak, że musi być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomyślałam, że może tak raz nie mieszać wszystkiego :)

      Usuń