Chleb z płatkami owsianymi

Domowy chleb z płatkami owsianymi


Mąka owsiana  z powodu małej zawartości   glutenu, nie jest wykorzystywana do wypieku chleba, a szkoda bo owies zawiera wiele substancji korzystnych dla naszego organizmu. Można jednak z powodzeniem użyć płatków owsianych. Po upieczeniu nie widać ich w chlebie, za to długo zachowuje on świeżość. Ja dodatkowo wzbogaciłam go jeszcze ziarnem siemienia.


Chleb z płatkami owsianymi

Składniki: 2 keksówki o wym. 11x30cm


  • 700g mąki pszennej typ 650
  • 100g mąki żytniej 720
  • 160g zakwasu żytniego
  • 200g płatków owsianych
  • 60g siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 400ml wody do płatków
  • 375ml wody do ciasta
Płatki owsiane wymieszać z siemieniem lnianym i zalać 400ml wrzącej wody.  Zostawić do wystudzenia przykryte kawałkiem folii  spożywczej.
W dużej misce wymieszać oba rodzaje mąki. Dodać wystudzone płatki, zakwas żytni, sól i drożdże. Wlać  ¾ wody przeznaczonej do ciasta i wyrobić przy pomocy miksera. W razie potrzeby dodaję pozostałą wodę (  jej ilość zależna jest od suchości mąki i płatków ). Ciasto jest dość kleiste i nie za bardzo odchodzi od ścianek naczynia. Posypać je z wierzchu mąką, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5h. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnice i lekko ugnieść, aby równomiernie rozprowadzić pęcherzyki powietrza. Podzielić na pół. Uformować dwa podłużne bochenki i przełożyć, do wcześniej wysmarowanych masłem, dwóch szklanych foremek keksowych. Przykryć suchą ściereczką i pozostawić do ponownego rośnięcia na około 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C. Wyrośnięte chlebki posmarować wodą i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 200°C i piec jeszcze 35 minut.
Upieczone chlebki wyjąć z piekarnika i posmarować ponownie wodą. Przełożyć na kratę kuchenną i pozostawiać do wystudzenia.
Smacznego:)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz