Słodkie bułeczki na śniadanie


Bułeczka z twarożkiem i słodkim dżemem, a do tego kubek gorącej kawy z mlekiem to moje ulubione śniadanie. Bułeczki są różne : zwykłe pszenne, z ziarenkami, pełnoziarniste a ostatnio upiekłam takie właśnie lekko słodkie bułeczki. Moim chłopcom tak posmakowały, że większość została zjedzona na kolację. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i zawsze się udają.


Słodkie bułeczki na śniadanie

Składniki na 12szt.

Ciasto:

  • 600g maki pszennej typ 650
  • 75g stopionego masła
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 200ml mleka
  • 100ml wody
Do posmarowania

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
Jajko utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Do miski wsypać mąkę, drożdże i sól. Wymieszać składniki i wlać mleko z wodą o temp. pokojowej. Dodać jajko utarte z cukrem. Wlać stopione i ostudzone masło. Wyrobić mikserem na gładkie elastyczne ciasto. Posypać z wierzchu mąką. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 2,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Lekko ugnieść i uformować z niego długi wałek o średnicy 6cm. Podzielić go na 12 części. Z każdej części zrobić wałek tym razem o średnicy 2 cm i odpowiednio go zaplatając uformować bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego rośnięcia na godzinę.  Posmarować po wierzchu żółtkiem wymieszanym ze śmietaną.
Piec 15 minut w temp. 200°C.

Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz