Chciałabym aby w naszej diecie było więcej ryb. Niestety zakup dobrych ryb wcale nie jest taki prosty. Te mrożone z supermarketu odpadają bo więcej w nich wody niż ryby. Poza tym w większości są to ryby z chińskich hodowli karmione nie wiadomo czym. A świeżych jak na lekarstwo. Z tęsknotą wspominam początki funkcjonowania w naszym kraju sieci Auchan i duże stoisko ze świeżymi rybami ułożonymi na tłuczonym lodzie. Czego tam nie było – halibuty, dorsze, łososie, flądry, sandacze i wiele innych. Z czasem jednak zaczęło stopniowo maleć i dziś po 15 latach ogromnie się skurczyło. Nie wiem czy to z powodu ograniczenia naszym rybakom połowów przez UE, czy też z powody wysokiej ceny nie miały one zbytu i sieć zaprzestała ich sprowadzania. Został mi zatem zaprzyjaźniony sklep spożywczy , w którym się zaopatruję, mając nadzieję, że dość wysoka cena jaką płacę za zakupiony towar jest adekwatna do jego jakości. Nie ma tam jednak zbyt dużego wyboru. Dzisiejszy przepis pochodzi z „Kuchni greckiej” wydanej przez Rzeczpospolitą w ramach cyklu „Podróże kulinarne”. W oryginale było to danie przyrządzone z dorady. Ja zrobiłam je z mrożonego mintaja w płatach, którego wcześniej odmroziłam, chociaż niektórzy twierdzą, że nie powinno się tak robić. Przyrządzanie zamrożonych ryb powoduje jednak, że zamiast smażyć się w oliwie czy tak jak moim przypadku piec w cytrynowo-winnej zalewie, gotują się w wodzie powstałej wskutek rozpuszczenia się glazury i dodatkowo pod wpływem temperatury rozpadają się. Ponieważ jak już wspomniałam kupuję ryby dość drogo, mają one mało glazury i po odmrożeniu nie rozpadają się , ale zachowują zwarta strukturę. Ryba jest doskonała. Przepełniona cytrynowo-winnym aromatem wzbogaconym dodatkowo zapachem ziół, z dużą ilością warzyw zwłaszcza mojego ulubionego selera naciowego. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Zazwyczaj podaję ją z pieczonymi ziemniakami. Zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu."
Mintaj pod pomidorowo-ziołową kołderką-przepis
(źródło przepisu- Podróże kulinarne "Kuchnia grecka", Rzeczpospolita)
Składniki dla 4 osób:
- 4 filety rybne z mintaja
- 2 cebule
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 pomidory ( mogą być z puszki )
- ¾ szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 60ml oliwy ( ¼ szklanki )
- 125ml wytrawnego białego wina
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki tartej bułki
- sól i pieprz do smaku
Umyć pod bieżącą wodą pomidory i seler. Drobno pokroić. Obrać
czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w półtalarki, czosnek przecisnąć przez praskę. Wyszorować
cytrynę i sparzyć wrzątkiem.
Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić czosnek, cebulę i
seler naciowy. Smażyć, aż cebula stanie się szklista. Dodać pomidory i chwilę
podsmażyć. Wsypać natkę pietruszki.
Ułożyć filety w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym wcześniej
masłem. Doprawić solą i pieprzem, posypać
oregano. Przykryć tak doprawione filety masą pomidorowo-ziołową.
Połowę cytryny pokroić w cienkie plasterki i ułożyć je na
masie. Z pozostałej połówki wycisnąć sok.
Wymieszać go z winem i polać filety. Posypać po wierzchu tartą bułką.
Piec 30 minut.
Mintaj pod pomidorowo-ziołową kołderką
> Mintaj zapiekany z warzywami> Pieczony mintaj z fasolką szparagową i salsą pomidorową
> Pstrągi faszerowane ziołami z pieczonymi ziemniakami
> Karp z nadzieniem pieczarkowym
Smacznego :)
Aronia
W tym tygodniu muszę w końcu zrobić rybę na obiad. Twoja propozycja jest bardzo kusząca :) Lubię połączenie ryby z pomidorami
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
fajny i smaczny pomysl na rybke:)
OdpowiedzUsuńdobre ryby rzeczywiście są trudne do kupienia, ubolewam, że polikwidowano sklepy rybne, a panga ma ponoć 1/4 rynku w PL... Niestety wszystko co dobrej jakości musi kosztować, a polscy konsumenci często kierują się wyłącznie ceną
OdpowiedzUsuń