Pijana tarta serowa





Po zlaniu nalewki zostały mi wiśnie, których żal było wyrzucić. Przełożyłam je więc do słoiczków i zalałam sokiem wiśniowym od konfitury (też zawsze mi go sporo zostaje), a następnie zapasteryzowałam. Pomyślałam, że przydadzą się do deserów lub jakiegoś ciasta. Są naprawdę mocne i rozgrzewające. Długo nie czekały na wykorzystanie. Tak się złożyło, że zostało mi trochę sera po upieczeniu sernika. Miałam go wykorzystać do naleśników, ale wpadł mi do głowy pomysł na tartę serową. Zabrałam się ochoczo do pracy i w jej  trakcie ponownie mnie olśniło, że te właśnie wiśnie będą świetnym dodatkiem do niej. Co prawda w czasie pieczenia straciły nieco swojej mocy, ale i tak ciasto było pyszne.


Pijana tarta serowa
Składniki: okrągła forma do tarty śr.26cm

Ciasto:
  • 200g mąki 
  • 50g zmielonych otrąb owsianych
  • 125g masła
  • 70g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stołowa kakao
  • szczypta proszku do pieczenia

Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać otręby oraz pokrojone na kawałki masło i  posiekać nożem lub siekaczem składniki tak, aby miały konsystencję kaszy.  Dodać cukier,  proszek do pieczenia i żółtka.  Zagnieść szybko ciasto. Powinno być miękkie i luźne. Włożyć na godzinę do lodówki.
Rozwałkować schłodzone ciasto na koło o śr. większej niż forma o 2cm. Przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Dociśnąć do dna i boków formy. Nakłuć gęsto widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180° przez 15 minut.

Masa serowa:
  • 350g serka śmietankowego z wiaderka
  • 60g cukru pudru
  • 50g stopionego masła
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
  • 200g odsączonych wiśni ze spirytusu bez pestek

W tym czasie przygotować masę serową. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem do białości. Cały czas ucierając dodawać po łyżce sera. Wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Następnie wlać przestudzone masło i ponownie wymieszać. Ubić białka na sztywno i delikatnie połączyć a masa serową. Wylać połowę na podpieczony spód. Rozłożyć wiśnie i przykryć  resztą masy serowej. Zapiekać jeszcze 35-40 minut w temp. 160°C. Wystudzić w formie. Przed podaniem można dodatkowo polać syropem wiśniowym.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

  1. Jaka cudna! Jaka piękna! Zachwyciłam się.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki pijany serniczek - pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna tarta.;)
    Czy do tego przepisu mogę użyć zwykłego twarogu?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Można go tylko trochę rozetrzeć, żeby nie było dużych grudek i gdyby był dość suchy dodać 2-3 łyżki śmietanki kremowej.

      Usuń