Dżem truskawkowy z mango



Co prawda sezon na truskawki już się pomału kończy, ale jeszcze są i można je dostać na straganach. Są też owoce mango, więc kto będzie miał ochotę może zrobić parę słoiczków tego pysznego dżemu.
Ja zazwyczaj do dżemów używam cukru zelującego 1:1. Wiem, że wychodzi dość słodki ale za to nie ma konserwantów. Producent zaleca zasypywanie owoców cukrem na 4 godziny i smażenie ok. 4 min. Ja zostawiam zasypane cukrem owoce na całą noc w lodówce. Później je miksuję, ale można też zmiksować tylko część owoców, a resztę zostawić w kawałkach. Czas gotowania w dużej mierze zależy od tego ile wody mają w sobie owoce. Moje truskawki zbierane były po deszczu i musiałam je gotować znacznie dłużej. Najlepiej więc przed włożeniem do słoików zrobić test, wylewając kroplę na zimny talerzyk. Jeżeli zaraz zastyga dżem jest gotowy.


Dżem truskawkowy z mango

Składniki na 4 słoiczki o poj. 340ml
  • 500g truskawek
  • 2 dojrzałe owoce mango
  • 1000g cukru żelującego 1:1
  • 1 cytryna

Truskawki myjemy pod bieżącą wodą i usuwamy szypułki.  Duże owoce kroimy na cztery części. Przekładamy do rondla. Obieramy mango, usuwamy pestkę, a miąższ kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i dodajemy do truskawek. Mieszamy, posypujemy cukrem i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Rano całość miksujemy. Stawiamy na gazie i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Zwiększamy płomień i gotujemy około 10 minut.  Wylewamy kroplę na zimny talerzyk. Jeżeli zaraz zastyga dżem jest już dobry. Jeśli nie należy jeszcze chwilę podgotować. Gotowy dżem wlewamy do czystych wyparzonych słoików i zaraz zamykamy. Stawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia. Wynosimy do chłodnej piwnicy.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

8 komentarze:

  1. Wow, z mango nigdy nie robiłam :) Dziękuję za zgłoszenie do truskawkowej akcji! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny dżem. Kocham mango, a szczególną miłością darzę połączenie mango z kokosem.
    Z truskawkami to dla mnie nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie!!! Tylko pewnie bardzo słodki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście jest dość słodki, ale za to bez konserwantów. My lubimy słodkie dżemy zwłaszcza z twarożkiem

      Usuń
  4. Świetne połączenie :) Smak musi być wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sam cukier z truskawkami :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żeby dżem przetrwał zimę musi być zakonserwowany albo cukrem, albo chemią. Ja wolę cukier.

      Usuń
  6. cukier żelujący ,blee.....!

    OdpowiedzUsuń