Co prawda sezon na truskawki już się pomału kończy, ale jeszcze są i można je dostać na straganach. Są też owoce mango, więc kto będzie miał ochotę może zrobić parę słoiczków tego pysznego dżemu.
Ja zazwyczaj do dżemów używam cukru zelującego 1:1. Wiem, że wychodzi dość słodki ale za to nie ma konserwantów. Producent zaleca zasypywanie owoców cukrem na 4 godziny i smażenie ok. 4 min. Ja zostawiam zasypane cukrem owoce na całą noc w lodówce. Później je miksuję, ale można też zmiksować tylko część owoców, a resztę zostawić w kawałkach. Czas gotowania w dużej mierze zależy od tego ile wody mają w sobie owoce. Moje truskawki zbierane były po deszczu i musiałam je gotować znacznie dłużej. Najlepiej więc przed włożeniem do słoików zrobić test, wylewając kroplę na zimny talerzyk. Jeżeli zaraz zastyga dżem jest gotowy.
Dżem truskawkowy z mango-przepis
Składniki na 4 słoiczki o poj. 340ml
- 500g truskawek
- 2 dojrzałe owoce mango
- 1000g cukru żelującego 1:1
- 1 cytryna
Truskawki
myjemy pod bieżącą wodą i usuwamy szypułki. Duże owoce kroimy na
cztery części. Przekładamy do rondla. Obieramy mango, usuwamy pestkę, a
miąższ kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i
dodajemy do truskawek. Mieszamy, posypujemy cukrem i odstawiamy
najlepiej na całą noc do lodówki. Rano całość miksujemy. Stawiamy na
gazie i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Zwiększamy płomień i
gotujemy około 10 minut. Wylewamy kroplę na zimny talerzyk. Jeżeli
zaraz zastyga dżem jest już dobry. Jeśli nie należy jeszcze chwilę
podgotować. Gotowy dżem wlewamy do czystych wyparzonych słoików i zaraz
zamykamy. Stawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia. Wynosimy do
chłodnej piwnicy.
Dżem truskawkowy z mango-podobne przepisy
> Dżem z truskawek i rabarbaru
> Mini seniczki z mango
> Kisiel z mango i zielonej herbaty
> Kurczak z mango i ananasem
Smacznego :)
Aronia
Wow, z mango nigdy nie robiłam :) Dziękuję za zgłoszenie do truskawkowej akcji! :)
OdpowiedzUsuńFajny dżem. Kocham mango, a szczególną miłością darzę połączenie mango z kokosem.
OdpowiedzUsuńZ truskawkami to dla mnie nowość :)
Wygląda obłędnie!!! Tylko pewnie bardzo słodki :)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście jest dość słodki, ale za to bez konserwantów. My lubimy słodkie dżemy zwłaszcza z twarożkiem
UsuńŚwietne połączenie :) Smak musi być wspaniały :)
OdpowiedzUsuńSam cukier z truskawkami :(
OdpowiedzUsuńżeby dżem przetrwał zimę musi być zakonserwowany albo cukrem, albo chemią. Ja wolę cukier.
Usuńcukier żelujący ,blee.....!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń