Sałatka z rukoli i grillowanej cukinii



Lubię sałatki z dodatkiem grillowanych warzyw. Potrzeba trochę więcej czasu na ich przygotowanie, ale za to mają bogatszy smak i aromat. Dziś proponuję prostą sałatkę z rukoli i grillowanej cukinii. Znalazłam jeszcze jedną, niezbyt dużą cukinię w ogrodzie i byłoby żal gdyby się zmarnowała. Dodałam do niej  jeszcze jajka, pomidorki koktajlowe, szynkę szwarcwaldzką i ser grana padano. Taka sałatkę możemy podać na kolację lub jako przystawkę przed daniem głównym.


Sałatka z rukoli i grillowanej cukinii

Składniki na 2 porcje:
  • 60g rukoli
  • 1 mała cukinia
  • 2 jajka ugotowane na półtwardo
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 łyżki startego na wiórki sera grana padano
  • 1 saszetka Olej kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • pieprz

Umytą cukinię pokroić w plastry o grubości 3-4mm. Oprószyć delikatnie solą i polać połową oleju. Wymieszać aby wszystkie plasterki były pokryte oliwą. Odstawić na pół godziny.
W tym czasie umyć pomidorki i rukolę. Osuszyć, tę ostatnią najlepiej w wirówce do sałaty. Pomidorki przekroić na pół, a jajka na ćwiartki.
Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć plastry cukinii.  Gdy będą miały brązowo-złote pręgi przewrócić na drugą stronę. Trzymać na patelni jeszcze 3-4 minuty. Zdjąć i przestudzić.
Na dwóch dużych talerzach ułożyć liście rukoli. Na nich plastry grillowanej cukinii, połówki pomidorków koktajlowych i ćwiartki jajek. Plastry szynki szwarcwaldzkiej porwać na kawałki i ułożyć na sałatce. Posypać grubo startym serem.
Wymieszać resztę oleju z octem balsamicznym i szczyptą pieprzu na gładka emulsję. Polać sałatkę. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz