Makaron z grillowaną cukinią i wędzonym pstrągiem



Pyszna, prosta sałatka. Idealna na lato. Spokojnie może zastąpić danie obiadowe. Aromatyczna i orzeźwiająca za sprawą własnoręcznie przygotowanego majonezu na bazie ziołowego serka z czosnkiem i oleju smakowego z cytryną i bazylią.  To on nadaje ton tej sałatce i świetnie pasuje do wędzonego pstrąga. Jego przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka minut.  Nie radzę używać gotowego  ze słoiczka bo to już niestety nie będzie to samo.
Z podanych składników wyjdzie nam go trochę więcej niż potrzeba dla tej ilości makaronu. Można go wykorzystać do innej sałatki. Spokojnie wytrzyma w lodówce kilka dni. Serki kremowe Arla Apetina są idealne do przygotowywania  takiego majonezu. Ja od dziś będę już robić go sama. Szeroka gama smakowa tych serków daje duże pole do popisu.


Makaron z grillowaną cukinią i wędzonym pstrągiem 
Składniki dla 4 osób:


Majonez
  • 3 łyżki serka kremowego Arla Apetina czosnek i zioła
  • 50ml oleju smakowego z cytryną i bazylią
  • 2 łyżki oleju smakowego z czosnkiem
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 żółtko ugotowane na twardo
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
Serek ,  żółtko, musztardę, ocet, cukier, sól i pieprz zmiksować w blenderze. Następnie dodawać stopniowo olej z cytryną i bazylią,  aż do uzyskania puszystego majonezu.

Makaron
  • 250g makaronu fusilli z mąki pełnoziarnistej
  • 1 mała cukinia
  • 125g wędzonego pstrąga tęczowego
  • 2 gałązki bazylii
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i zahartować zimną wodą.
W tym czasie pokroić cukinię w plastry grubości 3mm. Oprószyć solą i pieprzem. Posmarować z obu stron olejem czosnkowym. Odstawić na 5 minut.

Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć plastry cukinii.  Gdy będą miały brązowo-złote pręgi przewrócić na drugą stronę. Trzymać na patelni jeszcze 3-4 minuty. Zdjąć i przestudzić, a następnie pokroić w paski.

Makaron wymieszać z grillowaną cukinią i podzielonym na małe kawałki wędzonym pstrągiem. Polać majonezem i delikatnie wymieszać. Udekorować listkami bazylii.

Przepis bierze udział w konkursie "30 minut z Apetiną"

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz