Przez ostatni tydzień tworzyłam przepisy w oparciu o trzy podstawowe składniki: cukinię, kurki i czosnek. Dlaczego akurat te? Po pierwsze zauważyłam, że to połączenie przypadło do gustu nie tylko mnie ale także moim czytelnikom z czego bardzo się cieszę. Przepis na grillowaną cukinię z czosnkiem i kurkami cieszył się ogromnym zainteresowaniem bijąc wszelkie rekordy.
Po drugie będąc na działce miałam ograniczony dostęp do różnego typu produktów, a tych akurat było pod dostatkiem. Wystarczyło tylko wyjść z domu z #MyVictorinox w dłoni i rozejrzeć się dookoła by po niecałej godzince wrócić z pełnym koszyczkiem.
Po plackach jaglanych z kwaśną śmietaną i kurkami przyszła kolej na cukinie faszerowane kaszą jaglaną i kurkami. Doskonałe danie obiadowe lub kolacyjne nie tylko dla osób borykających się, tak jak ja, z nietolerancją różnych produktów bowiem nie zawiera ani glutenu ani jajek. Jest tylko niewielka ilość żółtego sera ale można śmiało z niego zrezygnować. A jeśli ktoś woli farsz z dodatkiem mięska to polecam cukinie faszerowane kaszą jaglaną i indykiem.
Przepis bierze udział w konkursie - Zachowaj smak wakacji z Victorinox!
ILOŚĆ PORCJI - 4
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i kurkami - składniki
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i kurkami - składniki
- 2 młode cukinie
- 200g ugotowanej kaszy jaglanej
- 200g kurek
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i kurkami - wykonanie
Cukinie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć końce i przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążyć pestki uważając by nie uszkodzić skórki. Wnętrze cukinii delikatnie posolić i odwrócić do góry dnem. Wydrążony miąższ posiekać.
Obrać cebulę i pokroić w
drobną kostkę. Zeszklić na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodać kurki i
posiekany miąższ z cukinii. Smażyć do momentu aż cały płyn wyparuje. Dodać
wówczas posiekany czosnek i wszystko krótko razem przesmażyć. Przełożyć
zawartość patelni do miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną i posiekaną natkę
pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.
Przygotowanym farszem napełnić wnętrze cukinii. Posypać startym żółtym serem i
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 30 minut. Podawać od razu.
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i kurkami - podobne przepisy
> Cukinie faszerowane kaszą jaglana i indykiem
> Cukinie faszerowane wieprzowiną i warzywami
> Cebule faszerowane brązowym ryżem i pieczarkami
> Cukinie faszerowane kaszą jaglana i indykiem
> Cukinie faszerowane wieprzowiną i warzywami
> Cebule faszerowane brązowym ryżem i pieczarkami
Smacznego :)
Aronia
Bardzo ciekawy pomysł, smakowite połączenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAkurat mam wszystko pod ręką! Uwielbiam kurki i cukinię!
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam, będą jeszcze kolejne przepisy :)
UsuńPodobne skladniki do zupy. Teraz nie wiem co zrobić 😀
OdpowiedzUsuńZrób jedno i drugie :) Tak mnie jakoś naszło na wariacje cukiniowo-kurkowe :)
Usuń