Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i kurkami





         
         
               Przez ostatni tydzień tworzyłam przepisy w oparciu o trzy podstawowe składniki: cukinia, kurki i czosnek. Dlaczego akurat te?
Po pierwsze zauważyłam, że to połączenie przypadło do gustu nie tylko mnie ale także moim czytelnikom z czego bardzo się cieszę. Przepis na grillowaną cukinię z czosnkiem i kurkami cieszył się ogromnym zainteresowaniem bijąc wszelkie rekordy.
Po drugie siedząc na działce miałam ograniczony dostęp do różnego typu produktów, a tych akurat było pod dostatkiem. Wystarczyło tylko wyjść z domu z #MyVictorinox w dłoni i rozejrzeć się dookoła by po niecałej godzince  wrócić z pełnym koszyczkiem.




Po plackach jaglanych z kwaśną śmietaną i kurkami przyszła kolej na cukinie faszerowane kaszą jaglaną i kurkami. Doskonałe danie obiadowe lub kolacyjne nie tylko dla osób borykających się, tak jak  ja,  z nietolerancją różnych produktów bowiem  nie zawiera ani glutenu ani jajek. Jest tylko niewielka ilość żółtego sera ale można śmiało z niego zrezygnować. A jeśli ktoś woli farsz z dodatkiem mięska to polecam cukinie faszerowane kaszą jaglaną i indykiem.

Przepis bierze udział w konkursie - Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i kurkami

Składniki:
  • 2 młode cukinie
  • 200g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200g kurek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Cukinie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć końce i przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążyć pestki uważając by nie uszkodzić skórki. Wnętrze cukinii delikatnie posolić i odwrócić do góry dnem. Wydrążony miąższ posiekać.
Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodać kurki i posiekany miąższ z cukinii. Smażyć do momentu aż cały płyn wyparuje. Dodać wówczas posiekany czosnek i wszystko krótko razem przesmażyć. Przełożyć zawartość patelni do miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Przygotowanym farszem napełnić wnętrze cukinii. Posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 30 minut. Podawać od razu.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

6 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł, smakowite połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat mam wszystko pod ręką! Uwielbiam kurki i cukinię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam, będą jeszcze kolejne przepisy :)

      Usuń
  3. Podobne skladniki do zupy. Teraz nie wiem co zrobić 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób jedno i drugie :) Tak mnie jakoś naszło na wariacje cukiniowo-kurkowe :)

      Usuń