Jesień to nie tylko sezon na jabłka, ale także na orzechy. Żal byłby nie połączyć tych dwóch owoców w jednym cieście. Wykorzystałam do niego jabłka antonówki i orzechy laskowe. Te ostatnie są obecne zarówno w kruchym spodzie, nadzieniu jak i wierzchniej warstwie. Wcześniej wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Bez problemu odeszła z nich skórka, a ich aromat stał się wyrazistszy. W połączeniu z cynamonem i wanilią pachnie i smakuje doskonale.
Tarta orzechowa z jabłkami - przepis
Składniki: okrągła forma do tarty średnicy 28cm
Ciasto kruche na spód:
- 300g mąki
- 200g masła
- 50g zmielonych orzechów laskowych bez skórki
- 100g cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
Przesiać mąkę na stolnicę. Na tarce z dużymi otworami zetrzeć na wiórki zimne masło. Dodać cukier, śmietanę, żółtka i starte orzechy. Wszystkie składniki wymieszać nożem i zagnieść szybko kruche ciasto. Rozwałkować na placek o średnicy większej o 2cm niż średnica formy. Wyłożyć nim natłuszczoną formę. Przycisnąć ciasto do dna i boków. Nakłuć gęsto widelcem i wstawić na 30 min. do lodówki.
Nadzienie:
- 750g jabłek
- 50g grubo posiekanych orzechów laskowych bez skórki
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
Umyć i obrać jabłka. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Dodać rodzynki i posiekane orzechy. Posypać cynamonem i wymieszać. Rozłożyć na kruchym spodzie. Wstawić na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 30g zmielonych orzechów laskowych bez skórki
- 1 płaska łyżka mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Cukier puder do posypania
Ubić jajka z cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać zmielone orzechy i mąkę. Całość delikatnie wymieszać.
Wyjąć podpieczone ciasto z pieca. Posmarować z wierzchu rozczynem biszkoptowym i piec jeszcze 20 minut. Wystudzić w formie. Zimne posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Aronia
Piękna i kusząca :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna i wg mnie połączenie orzechów z jabłkami jest boskie
OdpowiedzUsuńTo musi być przepyszne w jesienny,deszczowy dzień;)Pycha!uwielbiam orzechy laskowe!
OdpowiedzUsuńTo musi być przepyszne w jesienny,deszczowy dzień;)Pycha!uwielbiam orzechy laskowe!
OdpowiedzUsuńsuper!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda
OdpowiedzUsuńPiekłam ją dziś, ale wyszła mi z zakalcem...
OdpowiedzUsuńZastanawiam się gdzie mogłam popełnić błąd.
Na myśl przyszła mi śmietana, dodałam dwie łyżki śmietany 18%. Zbyt rzadka? Miała być gęstsza. W ogole ciasto było baaaaardzo klejące się, to normalne?
Natalio, ciasto nie powinno być klejące. Ja zawsze do kruchych ciast daję gęstą śmietanę 18% z Piątnicy w kubeczku. Co do zakalca, może to wina jabłek, zbyt soczyste.Ja używam antonówki lub kronselki. Aby zapobiec zakalcowi można wcześniej podpiec sam spód (15-20minut) i dopiero rozłożyć jabłka. Można też ciasto na spód posypać tartą bułką, która wchłonie nadmiar soku.
OdpowiedzUsuńW przypadku ciast kruchych duże znaczenie ma też
jakość masła. Czasem bezpieczniej jest użyć margaryny.