Dorsz ze świeżą bazylią i oliwkami





W tym roku postanowiłam wprowadzić do naszego wigilijnego menu kilka potraw inspirowanych kuchniami innych krajów.  Był już przepis na zupę rybną  w gruzińskim klimacie, teraz przyszła pora na rybę ze śródziemnomorskim akcentem. Wybrałam dorsza, bo to bardzo smaczna i niskokaloryczna ryba. Podam ją w towarzystwie pomidorów, świeżej bazylii i czarnych oliwek. Do tego cebula i dużo czosnku. Wszystko zapieczone w piekarniku. Szybko i bardzo smacznie.
Tak przygotowany dorsz jest bardzo aromatyczny.  Najlepiej smakuje podany ze świeżą bagietką lub białym ryżem z dodatkiem schłodzonego wytrawnego białego wina. Przepis powstał na potrzeby świątecznego e-booka zawierającego 50 przepisów na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia  w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl  i zawiera lokowanie produktu. 


Dorsz ze świeżą bazylią i oliwkami

Składniki dla 4 osób:
  • 600g świeżych filetów z dorsza bez skóry i ości
  • 2 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 świeże pomidory
  • pół filiżanki czarnych oliwek bez pestek
  • 4 gałązki świeżej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią
  • sól
  • biały pieprz z młynka
  • chili z młynka

Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Umyć filety pod bieżącą wodą i starannie wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Pokroić w poprzek na paski szerokości ok. 5cm. Delikatnie oprószyć solą i skropić dwoma łyżkami oleju. Odstawić na 10 minut.
W tym czasie umyć pomidory, obrać cebulę i czosnek. Pokroić oliwki w plasterki, pomidory na plastry grubości 0,5cm, a cebulę w półtalarki. Z dwóch gałązek bazylii oberwać listki.
Dno żaroodpornego naczynia posmarować łyżką oleju. Rozłożyć pokrojoną cebulę, a  na niej kawałki dorsza tak aby całkowicie zakryły jedną warstwą dno naczynia. Posypać  białym pieprzem, chili i tymiankiem. Dookoła ułożyć przecięte na pół ząbki czosnku. Na warstwie ryby rozłożyć  jeszcze świeże liście bazylii, plasterki pomidorów i oliwek. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Skropić pozostałym olejem i wstawić na pół godziny do piekarnika. Nie przykrywać.
Przed podaniem udekorować  pozostałą  bazylią.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

3 komentarze:

  1. Obiadek jak na wakacjach gdzieś na południu Europy. Pycha.

    OdpowiedzUsuń