Penne ze szparagami w bazyliowo-cytrynowym sosie serowym z mascarpone



Szparagi, niecierpliwie wyczekiwane wraz z nadejściem wiosny. Przyciągają naszą uwagę na straganach. Jedni omijają je szerokim łukiem a inni na ich widok cieszą się jak małe dzieci. Występują w trzech odmianach: białej,  zielone i fioletowej. Do kuchni zawitały ponad 4,5 tysiąca lat temu. Sprawdzają się zarówno jaka wykwintna przystawka, zdrowy obiad czy też pyszna kolacja. Nie wymagają długiej obróbki termicznej, dlatego dania z nimi można wyczarować dosłownie  w kilkanaście minut. Są niskokaloryczne - 100g to zaledwie 18kcal.  Szparagi to  doskonałe źródło witamin, kwasu foliowego oraz białka. Zawierają także inulinę, naturalny prebiotyk ochraniający nasz układ pokarmowy i usprawniający jego funkcjonowanie. Przypisuje im się właściwości lecznicze i oczyszczające.


Ja przygotowałam dziś przepis na makaron ze szparagami w bazylikowo-cytrynowym sosie na bazie serka mascarpone. Dlaczego wybrałam taki sos ? Bo delikatny w smaku serek mascarpone świetnie się komponuje z makaronem i szparagami. Ponadto mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego dbam o to by każdego dnia były obecne w naszej diecie.


Penne ze szparagami w bazyliowo-cytrynowym sosie serowym z mascarpone

Składniki na 2 porcje:
  • 200g makaronu penne
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 6 suszonych pomidorów
  • garść świeżych liści bazylii
  • 2 pełne łyżki serka mascarpone
  • 50ml białego wina
  • skórka otarta z połowy limonki
  • 2 łyżki oliwy cytrynowej
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Opłukać szparagi pod bieżącą wodą. Odciąć zdrewniałe końce. Odkroić  główki, a łodygi pociąć na 3-4cm kawałki.

Do wysokiego naczynia wlać wodę tak mniej więcej do połowy. Posolić,  postawić na gazie i doprowadzić do wrzenia. Na garnku umieścić sito lub durszlak. Na dnie sita ułożyć pocięte łodygi szparagów, a na górze główki. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu  5-6 minut.

Zdjąć sito, a do garnka wsypać makaron i ugotować al dente.

W tym czasie rozgrzać na patelni oliwę. Wrzucić szparagi i krótko przesmażyć.

Wymieszać serek mascarpone z białym winem. Wlać do szparagów. Dodać posiekane liście bazylii i pokrojone w paski suszone pomidory. Doprawić skórką otartą z limonki (wcześniej dobrze wyszorowanej i sparzonej, solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.

Odcedzić ugotowany makaron i dodać do sosu. Wymieszać. Przed podaniem udekorować świeżymi listkami bazylii.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze:

  1. A ja fioletowych jeszcze nigdy nie widziałam, muszę kiedyś upolowac😄
    Przepis bardzo mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też jeszcze nie udało mi się ich spotkać :) na razie zakupiłam nasiona fioletowej fasolki szparagowej i mam zamiar posiać. Ciekawe co z nich wyrośnie.

      Usuń