Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i indykiem





Pyszne lekkie danie na obiad,  ciepłą kolację lub spotkanie z przyjaciółmi, nie wymagający dużego nakładu pracy i finansów. Z dodatkiem kaszy jaglanej i mięsa z indyka dzięki czemu jest zdrowe, sycące i może stanowić samodzielny posiłek. Obecnie kiedy cukinie są cały czas dostępne na rynku takie danie można przygotować o każdej porze roku ale ja szczególnie często robię je wówczas gdy cukinie pojawiają się w naszym ogrodzie. Nie mam co prawda takich ładnych okrągłych tylko podłużne ale to nic nie szkodzi. One też się doskonale nadają. Przepis na takie podłużne  cukinie faszerowane mięsem wieprzowym i warzywami jest już na blogu.  Zachęcam do zapoznania się także z nim.


Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i indykiem

Składniki:
  • 4 okrągłe zielone cukinie
  • 300g mielonego mięsa z indyka
  • 200g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól
  • oliwa z oliwek

Umyć cukinie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odkroić kapelusik i łyżeczką delikatnie wydrążyć miąższ, nie uszkadzając przy tym skórki. Wnętrze cukinii delikatnie posolić i odwrócić do góry dnem. Wydrążony miąższ posiekać.
Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodać mielone mięso z indyka i posiekany miąższ z cukinii. Smażyć do momentu aż cały płyn wyparuje. Przełożyć zawartość patelni do miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, posiekany czosnek,  natkę pietruszki i oregano. Przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Przygotowanym farszem napełnić wnętrze cukinii. Przykryć odciętymi kapelusikami. Posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 35 minut. Podawać od razu.

Smacznego :)
Aronia



Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz