Babka czekoladowa z bakaliami


Chociaż w Święta na naszym stole pojawiły się ciasta czekoladowe, to chłopcy mocno wyposzczeni przez Wielki Post w dalszym ciągu się ich domagają. A ponieważ dzisiaj jest święto czekolady to nie mogło być inaczej.  Z samego rana zabrałam się za pieczenie i powstała znakomita baba czekoladowa z bakaliami (poświąteczne resztki), oblana dodatkowo gorzką czekoladą i pachnąca wanilią.

Babka czekoladowa z bakaliami
(Inspiracja : "Czekoladowe ciasta" Dr Oetkera )

Składniki:
  • 200g masła
  • 200g mąki
  • 4 jajka
  • 75g cukru
  • 75g brązowego cukru
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 200g ugotowanego budyniu czekoladowego z lodówki
  • 75ml mleka
  • 100g zmielonych orzechów laskowych 
  • 100g suszonej żurawiny 
  • 100g posiekanych orzechów nerkowca
  • 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 
  • 1  łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

Czekoladę połamać na kawałki rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć mikserem na puch. Stopniowo dodawać cukier biały i brązowy oraz jajka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać w dwóch porcjach do ciasta, mieszając na średnich obrotach.  Dodać aromat waniliowy, budyń, rozpuszczoną czekoladę, żurawinę i orzechy. Wymieszać i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy na babkę o śr. 22cm. Piec około 60 minut w temp. 180°C.
Upieczone ciasto pozostawić w formie na 10 minut, następnie wyjąć i odstawić do ostudzenia.

Polewa:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 60ml śmietanki kremowej 

Czekoladę na polewę połamać na kawałki i rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej. Wymieszać  i polać ciasto.

Dekoracja:
  • Perełki cukrowe

Gotową babkę udekorować perełkami.

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

2 komentarze: