Chociaż w Święta na naszym stole pojawiły się ciasta czekoladowe, to chłopcy mocno wyposzczeni przez Wielki Post w dalszym ciągu się ich domagają. A ponieważ dzisiaj jest święto czekolady to nie mogło być inaczej. Z samego rana zabrałam się za pieczenie i powstała znakomita baba czekoladowa z bakaliami (poświąteczne resztki), oblana dodatkowo gorzką czekoladą i pachnąca wanilią.
Babka czekoladowa z bakaliami-przepis
(Inspiracja : "Czekoladowe ciasta" Dr Oetkera )
Składniki:
- 200g masła
- 200g mąki
- 4 jajka
- 75g cukru
- 75g brązowego cukru
- 100g gorzkiej czekolady
- 200g ugotowanego budyniu czekoladowego z lodówki
- 75ml mleka
- 100g zmielonych orzechów laskowych
- 100g suszonej żurawiny
- 100g posiekanych orzechów nerkowca
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladę połamać na kawałki rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć mikserem na puch. Stopniowo dodawać cukier biały i brązowy oraz jajka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać w dwóch porcjach do ciasta, mieszając na średnich obrotach. Dodać aromat waniliowy, budyń, rozpuszczoną czekoladę, żurawinę i orzechy. Wymieszać i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy na babkę o śr. 22cm. Piec około 60 minut w temp. 180°C.
Upieczone ciasto pozostawić w formie na 10 minut, następnie wyjąć i odstawić do ostudzenia.
Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 60ml śmietanki kremowej
Czekoladę na polewę połamać na kawałki i rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej. Wymieszać i polać ciasto.
Dekoracja:
- Perełki cukrowe
Gotową babkę udekorować perełkami.
Babka czekoladowa z bakaliami-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
Piękna ta baba wyrosła! :)
OdpowiedzUsuńPiękna baba..dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuń