Naleśniki z cukinią i kurkami



Naleśniki z cukinią i kurkami


           
         
Chłodny  deszczowy poranek .
Wypite w pośpiechu  kilka łyków gorącej kawy na rozgrzewkę,
Czarne wiszące tuż  nade mną chmury, które raczej  nie wróżą nic dobrego.
Sprzedawcy patrzący przerażeniem  w niebo  zaklinający rzeczywistość.
Szepczący błagalnie pod nosem „żeby tylko nie luneło”.
Młode jędrne cukinie w moim koszyku i pospieczny powrót do domu.
Grube krople deszczu, które coraz mocniej uderzają w szybę.
Biedni sprzedawcy....

Energicznie roztrzepuję jajka z solą i pieprzem.
Już nie pamiętacie ?
Przecież kilka dni temu obiecałam naleśniki.
Wylewam kolejną chochlę ciasta na patelnię.
Jest gorąca więc ciasto od razu się ścina.
Szybko je odwracam bo Staś nie lubi jak są przypalone.
Cudowny aromat smażonego czosnku i grzybów roznosi po całej kuchni.
Jeszcze tylko  trzeba posiekać natkę pietruszki. Słyszę kroki na schodach.
Uff! Udało się zdążyć na czas…


Naleśniki z cukinią i kurkami

ILOŚĆ PORCJI - 3

Naleśniki kukurydziane z cukinią i kurkami - składniki

Ciasto na naleśniki:
  • 2 jajka
  • 170g mąki kukurydzianej
  • 50g mąki z tapioki
  • 250ml mleka
  • 70ml wody gazowanej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Nadzienie:
  • 500g młodej cukinii o miękkiej skórce
  • 300g kurek
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki sosu z pieczonej papryki i cukinii
  • 2-3 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Naleśniki kukurydziane z cukinią i kurkami - wykonanie

Przygotowanie ciasta i smażenie:
Roztrzepać jajka z solą i pieprzem. Dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować.
Usmażyć sześć cienkich naleśników na rozgrzanej, posmarowanej delikatnie olejem patelni.

Przygotowanie nadzienia i przełożenie;
Cukinie umyć, przekroić na cztery części i łyżeczką wydrążyć pestki. Pokroić na kawałki lub zetrzeć na grubej tarce. Oczyszczone kurki umyć i osączyć na sicie. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Rozgrzać na patelni oliwę. Wrzucić cukinię i krótko przesmażyć. Dodać kurki z czosnkiem i smażyć 2-3 minuty. Wlać sos z pieczonej papryki i cukinii. Dodać 2-3 łyżki wody i dusić wszystko razem około 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Na każdym naleśniku kłaść porcję farszu i składać na cztery części. Posypać natką pietruszki i zaraz podawać.


Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

6 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ