Babeczki jagodowe z kremem cytrynowym




          
      Od dobrych kilku lat sama zbierałam jagody, by mieć świeże takie zerwane prosto z krzaczka. W tym roku się to nie udało z bardzo prostej przyczyny, w mojej okolicy jagód po prostu w tym roku nie było. Nie będzie więc jagodowego szaleństwa, ale jakieś wypieki z nimi mimo wszystko się pojawią.
Na początek jagodowe babeczki z kremem cytrynowym. Sama ich nie jadłam, ale rodzina mówiła, że pyszne. A oni są zazwyczaj bardzo szczerzy, czasem aż za bardzo.



ILOŚĆ SZTUK - 12

Babeczki jagodowe z kremem cytrynowym - składniki

Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej – 1 łyżka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka jagód

Krem cytrynowy
  • 160g masła
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka jagód do dekoracji

Babeczki jagodowe z kremem cytrynowym - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Jajka ubić z cukrem do białości. Roztopić masło i gorące wlać do masy jajecznej cały czas mieszając. Z odmierzonej porcji mąki pszennej odsypać 1 łyżkę  i dodać w to miejsce 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Wsypać jeszcze proszek do pieczenia i przesiać wszystko do masy. Wymieszać robotem na wolnych obrotach. Na końcu dodać jagody i delikatnie wymieszać tym razem szpatułką.

Pieczenie:
Formę na muffinki wyłożyć  papierowymi papilotkami. Napełnić  przygotowanym ciastem  do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Wystudzić na kracie kuchennej.

Przygotowanie kremu cytrynowego:
W rondelku zagotować 1 szklankę wody z sokiem z cytryny i cukrem. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z pozostałą wodą i wlać do gotującego soku, cały czas mieszając. Podgrzewać do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia, mieszając od czasu do czasu by nie utworzył się kożuch.

Miękkie masło utrzeć z zimnym kisielem cytrynowym. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i włożyć do lodówki na ok. 15 minut by krem nieco stężał. Udekorować babeczki kremem i jagodami.

Babeczki jagodowe z kremem cytrynowym - podobne przepisy

Babeczki z truskawkami i bitą śmietaną
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

10 komentarze:

  1. O jejku, jak one pięknie wyglądają, pewnie tak samo smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja niestety ich nie jadłam, ale zniknęły błyskawicznie :)

      Usuń
  2. Mniaaam, wyglądają genialnie. :) U mnie akurat w okolicy jagód pod dostatkiem, a takie muffiny kuszą. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności, świetnie Ci wyszły:) poproszę jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam babeczki, te od razu bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepięknie wyglądają i na pewno smakują przepysznie! :) Z chęcią bym jedną zjadała ;)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ