Czekoladowe babeczki ponczowe




Co raz częściej zdarza mi się zastępować w słodkich wypiekach masło oliwą i wg mnie ta zamiana wychodzi im tylko na dobre, a mnie i mojej rodzinie z całą pewnością na zdrowie. Od dłuższego czasu myślę nad przepisami do konkursu Monini "Z oliwą z oliwek można ...". Poczyniłam nawet stosowne zakupy w tym celu, nabiegawszy się trochę po sklepach przy okazji.
Właśnie powstał pierwszy z nich, a jest nim  słodki wypiek, bo ta dziedzina jest mi chyba bliższa, co zresztą widać na moim blogu. Są to znakomite babeczki, nasączone mieszaniną likieru cytrynowego, soku z cytryny i wody, oblane gorzką  czekoladą. Środek wypełniony jest musem truskawkowym, który przykrywa rozetka z kremu na bazie serka mascarpone. Jest to całkowicie mój  pomysł i muszę się nieskromnie przyznać, że jestem z niego dumna. Sam przepis powstał dość spontanicznie. Robiłam wczoraj mus truskawkowy do słoiczków na zimę, i trochę mi go zostało. I gdy tak się zastanawiałam jaki by tu z nim zrobić deser, nagle po prostu wpadł mi do głowy pomysł na te właśnie babeczki Wykorzystałam do niego dwa rodzaje oliwy Monini Exstra Vergine: smakowej Lemmon do przygotowania ciasta, ponieważ dobrze się skomponowała z cytrynowym ponczem, którym są nasączone babeczki, i łagodnej Delicate do polewy czekoladowej, żeby już  nie zakłócać wybornego smaku gorzkiej czekolady innymi nutami .  


Czekoladowe babeczki ponczowe 
Składniki na 15 szt.

Ciasto:
  • 100g mąki
  • 100g cukru
  • 20g kakao
  • 2 jajka
  • 35g oliwy Monini Flavoured Exstra Vergine Lemon
  • 30g gorzkiej czekolady
  • 35ml mleka
  • 25ml wrzącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • szczypta soli

Roztopić czekoladę z oliwą i mlekiem w kąpieli wodnej. 
Żółtka ubić z cukrem i wrzącą wodą do białości. Dodać roztopioną czekoladę i połączyć z masą żółtkową. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać do masy i wymieszać. 
Ubić pianę ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Silikonową foremkę do babeczek ponczowych natłuścić . Napełnić ciastem zostawiając 0,5 cm wolnej przestrzeni od krawędzi foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na 20 minut. Wystudzić na kracie kuchennej.

Poncz:
  • 60ml soku z cytryny
  • 75ml likieru cytrynowego
  • 75ml wody
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru

Wymieszać wszystkie składniki ponczu. Maczać w nim górę babeczki (1-2 sek.) i odkładać na tacę. 

Wypełnienie:
  • 100g gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao
  • 3 łyżki oliwy Monini Exstra Vergine Delicato
  • 200ml musu truskawkowego
  • świeże truskawki i listki melisy cytrynowej do dekoracji

Roztopić czekoladę z oliwą w kąpieli wodnej. Posmarować cienką warstwą wgłębienia babeczek, a resztą  oblać ich korony tak, aby polewa delikatnie spłynęła w dół .Odstawić aby polewa nieco stężała, a następnie napełnić wgłębienia babeczek musem truskawkowym. 

Dekoracja:
  • 125g serka mascarpone
  • 100g jogurty greckiego
  • 1 łyżka skondensowanego mleka słodzonego
  • 0,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 2 łyżki wody
  • wiórki czekoladowe

Wymieszać serek mascarpone z jogurtem i mlekiem. Namoczyć żelatynę w wodzie, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Dodać do kremu i dokładnie wymieszać. Tężejący krem przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać porcje kremu, przykrywając mus. Ozdobić kawałkami truskawek i świeżymi listkami melisy cytrynowej. Posypać wiórkami czekoladowymi.

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

5 komentarze:

  1. Bardzo elegancko wygladaja.

    OdpowiedzUsuń
  2. jeju, jakie urocze! wykwintne i eleganckie.

    OdpowiedzUsuń
  3. eleganckie i wykwintne, pieknie sie prezentują.

    OdpowiedzUsuń