Babeczki makowe z kremem czekoladowym



Mak, symbol płodności i dostatku towarzyszył Słowianom od najdawniejszych czasów a jego obecność na wigilijnym stole jest echem dawnych wierzeń i kultu przyrody. Makówki zawierające mnóstwo drobnych ziarenek kojarzono z płodnością i urodzajem. Aby zapewnić sobie dostatek przyszłym roku, należało podać chociaż jedną potrawę z makiem. Sporządzano z niego zupę, dodawano do klusek i kaszy. Robiono łamańce z makiem  i kutię. Dziewczyna, która  tarła mak na Wigilię mogła mieć nadzieję na szybkie zamążpójście.

U mnie w domu mak najczęściej jest  obecny w wypiekach. Tak będzie również i w tym roku. Zamiast tradycyjnej strucli będą jednak babeczki makowe z kremem czekoladowym o wiele prostsze i szybsze do wykonania. To najlepsze babeczki jakie do tej pory upiekłam. Wilgotne, ale nie ciężkie, bez maki jedynie z dodatkiem niewielkiej ilości startych biszkoptów. Wystarczy zamienić je na mąkę gryczaną lub ryżową aby mieć babeczki w wersji bezglutenowej. Makowe ciasto świetnie się komponuje z czekoladowym kremem, a obecność konfitury malinowej dodatkowo podkręca jego smak. Przepis powstał na potrzeby świątecznego e-booka zawierającego 50 przepisów na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia  w ramach współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl Fooder.pl i zawiera lokowanie produktu.


 Babeczki makowe z kremem czekoladowym

Składniki na 9szt.

Ciasto
  • 3 jajka
  • 80g suchego mielonego maku
  • 80ml mleka
  • 75g cukru
  • 20g margaryny Palma z Kruszwicy „Maślany smak”
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki startych biszkoptów
  • 35g rodzynek
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka likieru migdałowego
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Rodzynki namoczyć w likierze. Zagotować mleko z  połową cukru, margaryną i miodem. Wsypać mak i podgrzewać  do napęcznienia. Wystudzić. Dodać bakalie i biszkopty. Białka ubić z solą i resztą cukru na sztywno. Połączyć z żółtkami i masą makową. Przelać do formy wyłożonej  papierowymi papilotkami, napełniając je do 4/5 wysokości. Piec 25 minut w temp. 180°C.

Krem
  • 100g margaryny Palma z Kruszwicy „Maślany smak”
  • 150g serka śmietankowego
  • 40g czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki konfitury malinowej
  • cukrowe gwiazdki

Do przygotowania kremu najlepiej użyć serka śmietankowego o ścisłej strukturze bez serwatki. Zarówno serek jak i margaryna powinny mieć jednakowa temperaturę aby krem się nie zważył.
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Utrzeć margarynę z cukrem pudrem, roztopioną czekoladą i serkiem. Gotowy krem przełożyć do worka cukierniczego i włożyć na 5 minut do lodówki.

Wystudzone babeczki posmarować po wierzchu cienką warstwą konfitury malinowej. Udekorować kremem i cukrowymi gwiazdkami.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

2 komentarze:

  1. ile jajek nalezy dodac do ciasta, nie ma w przepisie o nich nic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka gdzieś się zagubiły za co bardzo przepraszam. Przepis już poprawiony. Jajek potrzeba 3 szt. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)

      Usuń